elbilsladdare

Installation av elbilsladdare i Borås

Att tänka på klimatavtrycket är viktigt, några cyklar, andra åker kollektivt, men vad allt fler bör göra är att installera laddstationer för elbil. Installation av elbilsladdare är andra steget i att förändra ens dagliga färdsätt, det första är att köpa en elbil. Elbilar beräknas kosta 2 kronor per mil, det innebär att det går att spara pengar genom att investera i en elbil. Med elbil tar man sig fram på vägarna utan att släppa ut avgaser.

Då elbilarna går på el är det viktigt att installera laddstationer för elbil på flera ställen i landet. Givetvis behöver alla elbilsförare elbilsladdare i anslutning till hemmet, då kan deras elbil ladda på låg effekt under natten.Det finns tre olika sorters laddstationer för elbil, alla används för olika ändamål.

Den första är sorten är en laddbox som installeras i anslutning till hemmet och i större parkeringsgarage, där elbilar står parkerade under en hel natt. Effekten från denna sortens elbilsladdare är som redan nämnt låg, det är därför elbilen bör laddas över natten.

Den andra sortens laddstationer för elbil är vad som kallas för destinationsladdare, dessa laddare tål mycket hårt väder och hantering, de placeras därför i offentliga miljöer så som på offentliga parkeringar utomhus och vid vägkanter. Effekten från destinationsladdare beror på hur mycket effekt som finns tillgängligt, om flera destinationsladdare används på området finns det mindre effekt att få.

Den tredje och sista sortens laddstationer för elbil är snabbladdare, dessa placeras vid rastplatser och vägkrogar. De kallas snabbladdare eftersom tiden det tar att ladda elbilen är mycket kortare än med andra sorters laddstationer, detta eftersom elbilen laddas med likström och hög effekt istället för växelström och låg effekt.  

Att installera laddstationer för elbil gör vi på Elman rutinmässigt, vi installerar självklart alla tre varianterna av elbilsladdare som finns.

Bidrag för att installera laddstationer för elbil hemma

Från och med 1 januari 2018 kan privatpersoner ansöka om bidrag från Naturvårdsverket.Bidraget täcker 50 procent av kostnaderna för installationen, samt 50 procent av kostnaderna för laddstationerna, dock får inget hushåll ut mer än 10 tusen kronor.

Viktigt att tänka på är att:

  • Bidraget gäller för installationer som gjorts från och med 1 januari 2018.
  • Den som söker bidraget måste ha nyttjanderätt, alternativt stå som ägare på fastigheten där laddstationen har installerats.

Kostnadsfri offertförfrågan